Powered by Smartsupp

Zprávičky z Bytů Na počátku I/2014

Kvě 5, 2014

Společné čtení maminek

Rozhodli jsme se, že bychom chtěli náš program obohatit o něco, co by bylo pro maminky užitečné a mělo také vzdělávací efekt. Začali jsme tedy se čtením rozhovorů s psychoterapeuty PhDr. Yvonnou Lucké a PhDr. Luboše Kobrleho, které byly otisknuty v časopise Děti a my v letech 2003 a 2004.

Rozhovory byly vedeny na téma Potřeb podle psychomotorické terapie A. Pessa a D. Boyden, která „se snaží objevit a rozvinout původní dar člověka a pracuje s hlubokou vírou v možnosti reparace a oživení“. Prostřednictvím společného čtení těchto rozhovorů máme možnost sledovat s maminkami proces, jímž se tvoří jádro člověka a sledovat souvislost s uspokojováním nebo neuspokojováním pěti vývojových potřeb tj. potřeby místa, podpory, péče, bezpečí a limitu.

Do budoucna bychom rádi do těchto, doufáme, že přínosných setkání, zařadili také např. promítání filmů nebo dokumentů, nebo si i pozvali třeba nějaké hosty.

 

Promítání záznamu Čtyři dohody

Jaroslav Dušek během představení. Foto: Ben Skála, licence CC-BY-SA-2.5,2.0,1.0, GFDL, Jaroslav Dušek

Jaroslav Dušek během představení. Foto: Ben Skála, licence CC-BY-SA-2.5,2.0,1.0, GFDL, Jaroslav Dušek

Dne 15. 4. 2014 jsme si v rámci Organizačního setkání maminek promítli první polovinu záznamu divadelního představení Čtyři dohody s J. Duškem v hlavní roli, které uvedla ČT art.

Maminky byly po jeho zhlédnutí nadšené, neboť se pobavily a odreagovaly. Také však byly nuceny se zamyslet nad stereotypy ve výchově dětí, které nám předali naši rodiče a které jsme vnitřně nuceni dále předávat našim dětem.

Rozdělili jsme promítání na 2x, aby to pro děti, které měly program s pracovnicí, nebylo dlouhé a aby si maminky také téma mohly více vychutnat a nechat si ho v sobě „uležet“. Už se moc těšíme na příští OSMU, kde se na záznam dodíváme…

 

Otevření klubíku „Živá fantazie“

Díky částečné rekonstrukci jednoho z domů se nám podařilo vytvořit prostor pro hlídání dětí a práci s nimi, který nám již dlouho chyběl. Že je název pro něj vskutku příznačný, můžete posoudit sami, když se podíváte níže na fotky. I my jako pracovníci jsme otevření klubíku náležitě oslavili. Vznikl tak další krásný prostor, na jehož tvorbě se podíleli zejména správce Bytů Na počátku Marek Pacher a jeho žena Marie Pacherová. Veliké díky za to sladce barevně dýchající místo, které bude dělat radost nejen těm nejmenším.

Tvoření maminek s paní Hankou Konečnou

Na Zelený čtvrtek a Velký pátek za námi přijela naše dobrovolnice paní Hanka Konečná, aby našim maminkám a jejich větším dětem nabídla možnost velikonočního tvoření z fima. Fimo je úžasná hmota, ze které se dá doslova kouzlit a paní Hanka je ještě tak šikovná, že je schopná toto kouzlení učit i ostatní.

Maminky si mohly vyrobit přívěsky na klíče či na mobil, různé šperky (jako náušnice, prstýnky a přívěsky na krk, knoflíky pro štěstí), nebo si fimem ozdobit třeba obyčejné chromované lžičky. Maminky jich vyrobily více a tak si tyto výrobky můžete přijít také zakoupit na některý z jarmarků či koncertů, kterých se budeme účastnit. Výrobky budou k prodeji také při příležitosti 20. výročí Na počátku, o. p. s. O této připravované akci zveřjníme podrobnosti během tohoto týdne.

podobné příspěvky

Zastavte se u nás pod Joštem

Zastavte se u nás v Brně pod Joštem o víkendu 15.-17. prosince Vánoce klepou na na dveře a v Na počátku chceme přispět vám, kteří sháníte drobné dárky pro své blízké. Na Moravském náměstí v Brně, v prostoru pod sochou markhraběte Jošta Lucemburského si můžete u stánku...

pokračovat ve čtení